23 martie 2012

Linogravurile cosmice ale lui Emil Kostolansky

Trebuie să recunosc: nu sunt tocmai un împătimit al artei, dar știu ce-mi place. Încă de la prima mea vizită la prietenul astronom-amator Mircea Corpodean, câteva tablouri ale dânsului mi-au atras atenția. Nu prin combinația de culori -de altfel searbădă- ci prin regularitatea și geometria modelelor întruchipate, rupte parcă din cosmos. Galaxii ca fluturi în zbor, înghețați în spațiu-timp...

Corpodean îmi explică: sunt linogravuri. Linogravura presupune sculptarea unui desen într-o placă de linoleum, iar mai apoi aplicarea acesteia pe hârtie, îmbibată în tuș - ca o ștampilă. 

O semnătură pe tablouri, în creion, trădează numele autorului: Emil Kostolansky. Gazda îmi dă un pliant. Îl primise la rându-i de la organizatorii unei expoziții de artă dintr-o țară străină, acum multa vreme. Nu pricep mare lucru, afară de an: 1982. Pare a fi în poloneză. "E slovacă!", mă corectează Corpodean. "Am și interpretarea!". Traducerea e dactilografiată pe o foaie de hârtie atât de subțire încât aduce a coajă de mesteacăn. Încep să citesc: 

Traducerea pliantului expoziției din orașul Bratislava

Sediul: Galeria AMA - iulie 1982
Tematica expoziției: Universul și natura
Expozanți: Emil Kostolansky și Viliam Zivicky

EMIL KOSTOLANSKY

S-a născut la 4 VII 1925 în localitatea Katlovțe lângă Târnava. În anul 1944 a absolvit Academia de Comerț din Târnava. Activității artei plastice amatoare i se consacră începând cu anul 1975, iar graficii din anul 1970 sub îndrumarea academicianului Iulius Koler. Participă regulat la concursurile de artă plastică neprofesionale.... unde a primit o serie de premii și mențiuni. Prin lucrările sale a reprezentat creația noastră (slovacă) de arte plastice și în străinătate. Secția de cultură a Consiliului Popular al capitalei Bratislava i-a acordat Medalia Albastră pentru realizarea programului de activități ZUC după Congresul al XV-lea al Partidului Comunist Slovac. Este conducătorul planului de producție al unei uzine din Bratislava...

Imaginea de om al fabricii cu hobby artistic îi câștigase probabil oarece simpatie roșie. Vremurile erau altele. După cum îmi mărturisea și Virgil V. Scurtu, comuniștii încurajau știința, asimilând-o cu ateismul. Iar desenele cosmice ale slovacului, de inspirație științifică, păreau să ilustreze de minune un haos materialist extins la scară Universală. Dincolo de aparențe însă, arbitrariul se năruia: 

Raportul elementelor negative și pozitive este în dependență de compoziția și planul total. Creația geometrică plană își păstrează disciplina în privința liniei și planului cu participarea cerculețelor expresive mai mari sau mai mici. Liniaritatea bogată dinamizează integral și în același timp exprimă mișcările Universului. 

Tirbușonul galactic
Spațiu-timpul lui Einstein
Un roi globular. Poate M13.
Goarna cosmică a pulsarilor
E plin de stele!
Galaxii sau protozoare?
Universurile din Părul Berenicei

Căutând mai multe pe Internet despre soarta slovacului, nu găsesc mare lucru. Dau însă peste Galeria Picasaweb a lui Viliam Zivicky, colegul lui Kostolansky de la expoziția cu pricina din 1982. Îi scriu un e-mail în engleză, în care mă interesez dacă Kostolansky mai e în viață. A doua zi găsesc răspunsul prompt și descurajant a lui Zivicky, trimis în slovacă:

Pekný deň, pán Dan Uza! 
Žiaľ, nepoznám karikaturistu Emila Kostolanského. Poznal som Kostolanského grafika s ktorým som mal spoločnú výstavu asi pred 35 rokmi v galérii AMA, žiaľ odvtedy  som s ním nebol v kontakte. Už v tom čase mal cez 50 rokov. Mám z výstavy katalog, ktorý môžem vyhladať z môjho archívu. Neviem Vám poradiť či je ešte nažive.
  
S pozdravom
Viliam Živický

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...