9 august 2012

Balanță sau Fecioară?

Legătura dintre semne zodiacale și constelații. După Kyseklka & Lanterman.
Marți seară am ieșit la observații în Feleac cu un public numeros. Printre participanți s-au numărat și câteva doamne pasionate de astrologie, acea veche știință care leagă destinul oamenilor de configurația corpurilor astrale. Deși se folosesc de planete și constelații atunci când întocmesc și interpretează constructul geometric ce poartă numele de astrogramă, doamnele mi-au mărturisit că e pentru prima dată când văd Marte pe cer cu proprii ochi, ceea ce pentru mine reprezintă un fel de paradox hazliu. Într-atât s-au depărtat aceste două științe - surorile bune de odinioară - încât astrologia a rămas ancorată într-o fantezie cvasi-autistă, neînțeleasă de specialist, în vreme ce astronomia a devenit tot mai neînțeleasă de.... profan!

Marte în Fecioara sau în Balanța?
În timp ce indicam planeta Marte, o lumină roșiatică undeva lângă steaua Spica din constelația Fecioara, am primit din partea doamnelor un reproș astrologic. Dânsele erau convinse că Marte se află, de fapt, în Balanța! Oarecum vexat de această contradicție, mi-am propus să fac niște cercetări. Se dovedește că atât doamnele cât și eu avusesem dreptate.

Pe scurt explicația e că Fecioara din astro-logie nu corespunde cu Fecioara din astro-nomie: astrologii operează cu semne zodiacale, iar astronomii cu constelații zodiacale. Gândiți-vă că semnul are un caracter mistic, în vreme ce constelația atestă realitatea vizuală.

Acum câteva mii de ani, când omul a făcut primii pași în observarea sistematică a cerului, semnul şi constelaţia erau unul şi acelaşi lucru (facem abstracție de faptul că, spre deosebire de constelații, semnele sunt egale între ele prin definiție, ocupând fiecare 1/12 din parcursul zodiacal al Soarelui de 360 grade). Dar dacă atunci Soarele răsărea la echinocțiul de primăvară având în fundal stelele constelației Berbecul (sau mai scurt, Soarele era în Berbec), acum găsim că la echinocțiul vernal Soarele poartă în spate constelația Peștilor (Soarele în Peşti). Această glisare a bolții cerești, pusă pe seama unei mișcări extrem de lente a Pământului denumită "precesie", produce efecte nu numai în poziționarea Soarelui relativ la fundalul stelar (pe care nu îl vedem din cauza luminii, dar îl putem stabili indirect) ci și a planetelor. Semnele s-au deplasat în sens retrograd față de constelații cu circa 28° - aproape o constelație întreagă şi astfel pentru astrologi Marte nu mai este acum în constelația Fecioara (Virgo), ci în semnul Balanța (Libra).

Poziționarea lui Marte pe 07.08.2012, după Calsky
Precesia a zăpăcit și denumirea tropicelor terestre, a Racului și Capricornului, căci Soarele nu se mai află în constelația Racului atunci când atinge înălțimea maximă deasupra Ecuatorului (așa cum indică denumirea), ci în Gemeni, în vreme ce în emisfera sudică Capricornul ar trebui să cedeze locul Vărsătorului în denumirea paralelei de 23° 26′ 22″ S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...