25 noiembrie 2012

Cadranul solar din Mănăstireni


Dacă de pe drumul care duce la Oradea o apuci la stânga după ce ai trecut de Păniceni ajungi în Țara Călatei. Astfel, după nici o oră de condus, te trezești în comuna Mănăstireni la baza unui deal pe care se înalță încă din secolul al XIII-lea o construcție ecleziastică înconjurată de către un zid de incintă cu trei intrări. 



Filmulețul de mai jus a fost realizat de către Consiliului Județean Cluj și punctează foarte bine principalele trăsături ale monumentului istoric. Pentru mine atracția principală o constituie latura sudică a acestei biserici-mănăstire de neam: pe tencuiala fațadei se găsește desenat un cadran solar însoțit de trei reliefuri medievale descoperite cu ocazia renovărilor din 1930 și amplasate acum aici în câte o nișă. 


Sf. Gheorghe omorând balaurul
Femeia-Pasăre (sirena, medusina) alăptând doi șerpi 
Cei doi lei au constituit probabil la origine o piatră funerară romană
Cadranul solar din Mănăstireni
În ceea ce privește cadranul solar, în urma vizitei din toamnă m-am putut convinge că el nu mai arată ora exactă, dar nu datorită faptului că mai demult orele s-ar fi măsurat altfel (cum a încercat să mă convingă un localnic), ci posibil ca rezultat al unor lucrări de renovare necorespunzătoare (1891, 1936, 1976?) care au nesocotit (poate) unghiurile orare. Astfel, la momentul vizitei, ceasul solar din Mănăstireni mergea cu circa două ore înaintea timpului legal român.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...