14 noiembrie 2012

Remember Eclipsa '99

Azinoapte a avut loc o eclipsă totală de Soare. Da, aţi citit bine. Cum se poate produce o eclipsă solară noaptea? Foarte simplu! Condiţiile care trebuie îndeplinite ţin doar de faza şi depărtarea Lunii faţă de Pământ, dar eclipsa poate fi urmărită abia de o mică parte a locuitorilor globului, cei aflaţi în aşa-numita bandă de totalitate. De această dată norocoşi au fost locuitorii din nordul şi nord-estul Australiei, după cum arată AstroInfo.

Prilej cu care s-ar cuveni un remember al ultimei eclipse totale de soare care a putut fi urmărită de la noi, cea din 11 august 1999. Fotografiile următoare au fost realizate pe film de 35mm în apropiere de Târgoviște de către Ioan Mircea Corpodean şi vă sunt prezentate cronologic. 


Dacă lângă Târgovişte Soarele fusese acoperit în proporţie de 100%, la Cluj procentul era de abia 98%, dar aici discul solar nu a putut fi urmărit din cauza norilor. Ceea ce am putut observa însă a fost o scădere treptată a intensităţii luminoase. Ţin minte că m-a surprins şi comportamentul păsărilor, al căror ceas biologic fusese vizibil dereglat.

Conform calculelor Observatorului Astronomic Vasile Urseanu din Bucureşti, următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă în ţara noastră se va produce în dimineaţa zilei de 3 septembrie 2081.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...