5 iulie 2013

Casa cu cadran solar din Găujani, com. Boișoara, jud. Vâlcea


Casa cu cadran solar din satul Găujani, jud. Vâlcea

Lista monumentelor istorice (LMI) din județul Vâlcea cuprinde cel puțin o poziție de interes pentru pasionații de orologerie solară. Este vorba de "casa cu cadran solar" din satul Găujani (com. Boișoara, jud. Vâlcea), pe care am vizitat-o zilele trecute în timp ce mă întorceam acasă din concediu prin valea Oltului.

Ca să ajungeți în localitatea Găujani aveți la dispoziție două variante de drum pornind de pe DN7 Sibiu-Râmnicu Vâlcea, ambele încercate de mine: 

  • prima și cea pe care v-o recomand pornește din Câinenii Mari, trece Oltul, continuă prin Greblești după care urmează o porțiune deteriorată, asfaltată de demult, dar care acum seamană mai mult a drum pietruit
  • cea de-a doua pornește din apropierea localității Călinesti, trecând Oltul și continuând prin Copăceni și Bratovești pe un asfalt bun, după care indicatorul rutier îndeamnă pe un drum comunal de pământ și piatră extrem de prost și îngust (pe care am întâlnit însă un TIR!)
Cu alte cuvinte, aveți de ales între un drum prost și unul extrem de prost, dar și unul și celălalt vă poartă printr-un peisaj foarte frumos! (de altfel, prin zonă urmează să treacă și autostrada Sibiu-Pitești, care momentan există doar pe planșe

Casa pe care o căutați se află la intrare în sat, pe partea dreaptă. Este părăsită și poate fi trecută ușor cu vederea. Am marcat poziția ei pe Wikimapia. Din spusele vecinilor, casa a fost construită în urmă cu un secol. Ultimul proprietar a decedat acum câțiva ani fără urmași, iar rudele sale îndepărtate nu s-au grăbit să calce pe acolo. 

Așa-zisul ceas solar se găsește pe fațada dinspre stradă într-un relief circular degradat de la etajul construcției, . Peretele-suport se abate de la vest spre nord-vest cu circa 30 de grade. Marcajul orelor lipsește, deși se mai pot intui în tencuială câteva linii scrijelite formând cifre romane (de exemplu, pentru ora III). Gnomonul lipsește, poziția centrală fiind ocupată de două limbi metalice puternic corodate, aproape perpendiculare, situate aproximativ în planul peretelui. Limbile nu par a se roti independent.  



Folosirea termenului "cadran solar" în denumirea edificiului monument istoric, așa cum este trecut în LMI, induce în eroare. Cu ocazia vizitei mele nu am deslușit modalitatea prin care acest dispozitiv ar fi putut vreodată să indice ora în funcție de Soare. În final, cadranul solar de pe casa din satul vâlcean se dovedește a fi un simplu element decorativ.        

Un comentariu:

  1. Cu sau fara cadran solar, casa trebuie sa fi fost frumoasa la vremea ei. Nu sunt expert dar stilul arhitectural este unul neo-romanesc, aducand foarte bine cu o cula.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...