4 septembrie 2013

Ar fi putut să fie un cadran solar! (II)

Proiectul Parcului Nou de la Reghin

La Reghin ar fi trebuit să răsară un parc nou din fonduri guvernamentale, prin Programul național de îmbunătățire a calității mediului . Proiectul și studiile tehnice au fost aprobate de Consiliul Local încă din 2009, iar contractul de lucrări s-a semnat în 2011. Zona de agrement de lângă Pădurea Rotunda urma să cuprindă pe lângă mulți copaci și o fântană decorativă, un lac, cascade, locuri de picnic si chiar un curs de apa de 8 m lățime.  Mai mult, înainte de campania electorală din 2012, primarul și-a anunțat intenția de a instala acolo un ceas solar.

Reghinenii au acum un nou primar (de fapt, o primăriță), iar lucrările la noul parc cu cadran solar nu au fost finalizate nici până azi. Acest fapt a atras critici și chiar a alimentat unele teorii conspiraționiste privind deturnarea destinației terenului în cauză. 

Săptămâna trecută am scris un e-mail firmei care a elaborat proiectul parcului, în care îi rugam să-mi ofere câteva detalii despre ceasul solar propus a se realiza. Nu mi-a răspuns nimeni la mesaj, probabil m-au crezut nebun. 

Din fericire la Primărie am avut mai mult noroc, dar răspunsul lor oficial avea să-mi dezumfle definitiv gogoașa:
În proiectul aprobat de AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) nu este prevăzut un ceas solar. Toate lucrările începute și neterminate s-au suspendat  până în 2014, din lipsă de fonduri.

2 comentarii:

  1. Sa inteleg ca te-ai transformat intr-un fel de vanator de cadrane solare? Mai nou, am vazut ca unii vaneaza hiperboreeni si schelete umane gigantice...Oricum iti inteleg fascinatia fata de cadranele solare. Reprezinta acel tip de constructie care interactioneaza cu mediul inconjurator, ba mai mult, cu cel astronomic, solar; si schimba, pana la urma, peisajul prin umbra sa plina de semnificatii practice.

    Se prefigureaza cumva vreo carte legata de constructii cu iz astronomic?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...