21 iunie 2015

Solstițiul de vară la Catedrala din Bari, Italia


În fiecare an, la solstițiul de vară, în Catedrala din orașul italian Bari se petrece un eveniment magic. Cu puțin timp după ora locală 17:00 (18:00 ora României), razele solare pătrund prin rozeta de pe fațada vestică a edificiului și se aliniază cu ornamentul de marmură clădit în pardoseala bisericii, la mijlocul navei. Deși aproape necunoscută publicului înainte de anii 2000, când a fost descoperită și fotografiată de sacristanul Michele Cassano, întâmplarea atrage acum sute de curioși.





    
Fotografiile de mai sus au fost realizate de mine la Bari, vineri 19 iunie la ora 17:38, deci cu 2 zile înaintea solstițiului și la mai bine de jumătate de oră după aliniere. Din păcate eu nu am ajuns la timp, dar mai jos puteți vedea câteva filmulețe din anii trecuți. Evenimentul este marcat printr-o întalnire solemnă, cu muzică și momente de interpretare artistică - iată cum vechea religie solară prinde iarăși viață sub o nouă formă...


Explicația astronomică este următoarea: fațada vestică a catedralei, pe care se află atât intrarea cât și rozeta prin care pătrunde soarele, este îndreptată spre 273 grade azimut (axa bisericii se abate deci cu puțin de la direcția est-vest), iar Soarele se află pe aceeași direcție (același azimut) în ziua solstițiului la ora locală 17:15. Constructorii catedralei au poziționat anume rozeta și/sau figura de marmură pe podea ținând cont de altitudinea soarelui (înălțimea deasupra orizontului) la acel moment, astfel încât să dea naștere acestui spectacol solstițial deosebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...